Menu

Beveiliging & domotica | VDM Security | Beerse

Wat zijn de voordelen van domotica voor jouw bedrijf?

14 juni 2017 | Domotica | Jan Van de Mierop

Wat zijn de voordelen van domotica voor jouw bedrijf?

Niet alleen thuis zorgt een domoticasysteem voor extra wooncomfort en een forse energiebesparing, ook op je bedrijf biedt domotica alleen maar voordelen. Bedrijven met domotica gebruiken dit vooral voor het centraal aansturen van de verlichting, verwarming, airco en verluchting. Wat we zeker kunnen aanraden, is het koppelen van je domotica met het alarmsysteem van je bedrijf. Zo kan je alles activeren of desactiveren wanneer je de alarminstallatie inschakelt of uitschakelt.

We lichten de mogelijkheden van domotica op een bedrijf toe aan de hand van een gerealiseerd project. Een bedrijfsleider stelde vast dat er dagelijks bijzonder veel energie verloren ging op zijn bedrijf en vroeg ons naar een oplossing.

Zijn bedrijfsgebouwen bestaan uit kantoren met een grote opslagloods. Wij stelden voor om zijn traditionele elektriciteitsinstallatie te vervangen door een domoticasysteem, gekoppeld aan de alarminstallatie. Dit biedt volgende voordelen:

  • Verwarming opslagloods

De grote blazers die de opslagruimte verwarmen springen vanaf nu automatisch af wanneer één van de grote toegangspoorten geopend wordt. Vroeger bleven deze gewoon draaien zodat er een massa aan warmte verloren ging. Wanneer de poort opnieuw gesloten is, start de verwarming opnieuw op.

  • Alarmsysteem in- en uitschakelen

Wanneer ’s ochtends iemand het alarmsysteem uitschakelt, dan gaat er automatisch verlichting branden op enkele geselecteerde plaatsen, waaronder de hal en de grote loods.

  • Verlichting onder lichtkoepel

De verlichting onder een grote lichtkoepel brandt alleen wanneer het buiten donker is. Eens er voldoende licht naar binnen stroomt, dan doven de lichten automatisch.

  • Airconditioning en verwarming

De werking van de airconditioning en de verwarming functioneert op basis van het al dan niet ingeschakeld zijn van het alarmsysteem. Wanneer het alarmsysteem geactiveerd is – en er dus niemand aanwezig is – dan koelt de airco het gebouw minder, waardoor er energie bespaard wordt. Dat principe geldt in de omgekeerde richting ook voor de vloerverwarming.

Wanneer je al deze mogelijkheden optelt, dan spreek je over een enorme energiebesparing op jaarbasis. De investering in domotica betaalt zich op deze manier terug.

Meer weten over de energiebesparende mogelijkheden van domotica op je bedrijf? Contacteer dan VDM Security. Wij bieden een complete service voor de installatie en programmatie van een domoticasysteem in jouw onderneming.