Menu

Beveiliging & domotica | VDM Security | Beerse

Wat is een IP bewakingscamera en wat zijn de voordelen hiervan?

12 april 2017 | Bewakingscamera | Jan Van de Mierop

Wat is een IP bewakingscamera en wat zijn de voordelen hiervan?

Een IP bewakingscamera is een digitale camera. Dit betekent dat – in tegenstelling tot een analoge camera – de beelden volledig digitaal worden opgenomen, bewaard, opgeslagen en doorgestuurd via een netwerk of het internet. Het grote voordeel van een IP bewakingscamera is dat er kan ingezoomd worden op de beelden. De mate waarin na het inzoomen nog een scherp beeld overblijft, hangt af van het aantal megapixels van de camera.

Dankzij de aanhoudende technologische evoluties ondergingen IP bewakingscamera’s de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling, terwijl de prijzen in dalende lijn gingen.

Daarom is het nu in vrijwel alle gevallen aangewezen om te kiezen voor een IP bewakingscamera in plaats van een analoge bewakingscamera.

Aantal megapixels?

Zeer belangrijk bij het kiezen van een geschikte IP bewakingscamera is het bepalen van het aantal megapixels. Dit kan variëren van 1,3 mp tot maar liefst 8 mp. Des te hoger dit cijfer, des te scherper het beeld bij het inzoomen. Het aantal pixels waarmee een beeld wordt opgebouwd, bepaalt ook de scherpte van de ingezoomde beelden.

Gezichtsherkenning?

Het aantal megapixels heeft ook een sterke invloed op de prijs van de camera. Dit betekent dat er een verstandige afweging moet zijn tussen enerzijds de verwachtingen op eventuele gezichtsherkenning bij grotere afstanden en anderzijds de kostprijs van het camerasysteem. Hoewel de inzoommogelijkheden enorm verbeterd zijn, mag je uiteraard ook niet het onmogelijke verwachten. Iemands gezicht herkennen op een afstand van 100 meter blijft bijzonder moeilijk, of je moest enorm investeren.

Een IP camera filmt digitaal, de beelden worden vervolgens ook digitaal bewaard en doorgestuurd. Daarbij is het vrij eenvoudig om via een beveiligde internetverbinding de beelden op je smartphone te bekijken. In bepaalde gevallen is het zelfs mogelijk om met je smartphone terug te spoelen en de gewenste beelden te herbekijken.

Wil je meer weten over het bekijken van beelden van een IP camera op je smartphone? Je ontdekt het in deze blog.

Bekijk hier de mogelijkheden van VDM Security voor camerabewaking.

Meer weten? Contacteer ons gerust!