Menu

Beveiliging & domotica | VDM Security | Beerse

Wat is domotica nu precies? Wij leggen het uit in mensentaal.

29 mei 2017 | Domotica | Jan Van de Mierop

Wat is domotica nu precies? Wij leggen het uit in mensentaal.

Domotica vormt een uitstekend alternatief voor een traditionele elektrische installatie. Terwijl bij een traditionele elektrische installatie de bedrading uitsluitend wordt gebruikt voor het voeden met elektriciteit én de mogelijkheden van een schakelaar zich veelal beperken tot één vaste functie, biedt domotica veel meer mogelijkheden. Een domoticasysteem garandeert dankzij tal van handige functies extra wooncomfort én maakt het mogelijk om energie te besparen. Je hebt de keuze uit eenvoudige en zeer uitgebreide domoticasystemen. Een domoticasysteem wordt steeds op maat van jouw wensen uitgewerkt en geprogrammeerd.

Wat domotica precies kan, hangt volledig van wat je zelf wenst. Met een domoticasysteem – zeg maar de centrale aansturing van tal van functies in je woning via een soort computer – kan je de verlichting, de verwarming, de zonnescreens, de rolluiken, een muziekinstallatie,… aansturen.

Zo heb je de flexibiliteit om de functie van elke schakelaar te naar wens te bepalen, én kan je dit ook eenvoudig aanpassen en herprogrammeren. Daarbij is het mogelijk om meerdere functies op één schakelaar te combineren.

Combinaties programmeren

Met een domoticasysteem kan je steeds bepaalde combinaties van handelingen laten voorprogrammeren, zodat je bijvoorbeeld verschillende ‘sfeerstanden’ kan creëren voor de verlichting. Verder kan je bepaalde zaken op basis van een uurschema laten functioneren, bijvoorbeeld alle rolluiken naar beneden of boven op een bepaald tijdstip.

Koppelen met je alarmsysteem

Je kan je domotica ook laten koppelen met je alarmsysteem. Ook dat biedt weer tal van extra voordelen en mogelijkheden. Een voorbeeld is het automatisch laten doven van alle lichten in je woning wanneer je het alarmsysteem activeert omdat je de woning verlaat. Daarnaast kan je bijvoorbeeld alle lichten laten aanspringen wanneer je alarmsysteem een potentiële inbraak detecteert.

Besparen op je energiefactuur

Wanneer je over magneetcontacten op je ramen beschikt, dan kan je dankzij je domotica besparen op je energiefactuur. Zo is het mogelijk om bij open ramen te verhinderen dat de verwarming in die ruimte aanspringt. Zo vermijd je het nodeloos verwarmen van een ruimte die verlucht wordt.

Meer weten over de eindeloze mogelijkheden van domotica? Contacteer dan VDM Security. Wij garanderen een volledige service voor de installatie en programmatie van een domoticasysteem in jouw woning of bedrijf.