Menu

Beveiliging & domotica | VDM Security | Beerse

Niet meer zwoegen, trekken en sleuren aan je rolluiken, één druk op de knop volstaat!

20 maart 2017 | Domotica | Jan Van de Mierop

Niet meer zwoegen, trekken en sleuren aan je rolluiken, één druk op de knop volstaat!

Je wordt al wat ouder en je schouders willen niet meer zo goed mee. Bovendien vermindert met de jaren onvermijdelijk de kracht in je armen. Elke avond en ochtend zie je op tegen deze vervelende karwei: de rolluiken naar boven trekken of neerlaten. Gelukkig hebben wij de oplossing: vrijwel elke rolluik valt te automatiseren met een draaimotor. De bediening gebeurt met één druk op de knop van je afstandsbediening. Er bestaan bovendien nog tal van handige extra opties.

Veel oudere mensen wonen nog in een woning van enkele tientallen jaren geleden. In die tijd bestonden automatische rolluiken nog niet. Rolluiken uit deze periode functioneren met een treklint. Wanneer je jong en sterk bent, vormt dit weinig problemen. Op latere leeftijd kan deze dagelijkse klus – zeker bij grote ramen – te veel krachten vereisen.

Gelukkig bestaan er automatiseringsoplossingen voor vrijwel elke rolluik. Deze oplossingen staan volledig op zichzelf (stand alone), je hebt dus geen centraal domoticasysteem nodig om ze te installeren.

Hoe een rolluik automatiseren?

Een rolluik automatiseren begint met het verwijderen van de rolluikkast. In deze kast zit de as van de rolluik. Deze is meestal van hout of staal. Bij het automatiseren moeten we deze as vervangen én plaatsen we hierin een draaimotor. Deze motor is voldoende sterk om de rolluik op te trekken en weer neer te laten. Uiteraard voorzien we deze motor van de nodige elektriciteitsvoeding.

Voor de aansturing van een geautomatiseerde rolluik werken we bij voorkeur met een afstandsbediening. Met één afstandsbediening kan je eenvoudig meerdere rolluiken bedienen, alleen of in groep. Het is zelfs mogelijk om je rolluiken te laten bedienen met een smartphone.

Extra mogelijkheden voor geautomatiseerde rolluiken?

Ook tijdsprogrammering is bij een stand alone automatisatie perfect mogelijk, wat handig is om de rolluiken op een gekozen tijdstip op te trekken of neer te laten.

Wat dacht je van zonnecellen? Bij overmatige zonneschijn op een gevel gaan alle rolluiken van die gevel naar een vooraf bepaalde stand. Dit houdt je woning heerlijk koel. Is de zon verdwenen? Dan gaan de rolluiken automatisch terug naar boven.