Menu

Beveiliging & domotica | VDM Security | Beerse

Je tuinverlichting laten branden wanneer je de opritpoort automatisch opent. Kan dit?

19 december 2016 | Domotica | Jan Van de Mierop

Je tuinverlichting laten branden wanneer je de opritpoort automatisch opent. Kan dit?

Wanneer je ’s avonds thuis komt, dan heb je liever niet dat de hele tuin donker is. Niemand stapt graag in een ‘zwart gat’. Je volledige tuinverlichting de hele tijd laten branden als je niet thuis bent, is op vlak van zuinig energieverbruik ook niet echt een optie. Een slimme koppeling tussen je automatische poort én je tuinverlichting biedt uitkomst. We leggen je in deze blog uit hoe dit kan.

In traditionele situaties heeft de aansturing van je tuinverlichting geen enkele koppeling met je automatische opritpoort. Mits de nodige kennis vallen beide systemen evenwel wel met elkaar te verbinden.

Welke opritpoorten?

Als een opritpoort automatisch wordt aangestuurd – met een codeklavier of een afstandsbediening – dan is deze uitgerust met een stuurkast. Deze stuurkast regelt de werking van de motor die de poort opent. Er bestaan honderden verschillende stuurkasten. VDM Security kan een bestaande stuurkast perfect configureren en koppelen met tuinverlichting wanneer we kennis hebben van deze stuurkast. Dit betekent dat de koppeling best wordt gelegd door de oorspronkelijke installateur van de stuurkast.

Gaat dit met alle tuinverlichting?

Ook je tuinverlichting is gebonden aan voorwaarden voor een slimme koppeling. Wanneer je tuinverlichting eenvoudig werkt met een schakelaar binnen die via een kabel is verbonden met de verlichting, dan is een koppeling moeilijk. Als je tuinverlichting daarentegen functioneert op een elektronische tijdschakelaar of werkt met een schemerschakelaar, dan kan – mits het plaatsen van enkele extra contacten – een koppeling wel mogelijk zijn. Daarbij is het uiteraard de bedoeling dat alleen de tuinverlichting opspringt wanneer het buiten donker is.

Beide op domoticasysteem

Wanneer je tuinverlichting en je opritpoort zijn aangesloten op je domoticasysteem, dan is een koppeling vrij eenvoudig te maken.

Meer weten over de mogelijkheden om je opritpoort aan te sluiten op je tuinverlichting? Contacteer VDM Security.