Menu

Beveiliging & domotica | VDM Security | Beerse

Dankzij zonnecellen op je automatische rolluiken hou je je woning koel in de zomer.

20 februari 2017 | Domotica | Jan Van de Mierop

Dankzij zonnecellen op je automatische rolluiken hou je je woning koel in de zomer.

Rolluiken zijn niet alleen nuttig voor het verduisteren van de ruimte. Ze houden op hete dagen ook de warmte buiten. Met een zonnecel kunnen we je rolluiken automatisch naar beneden laten gaan wanneer de zon op een gevel gericht staat. Je bespaart er ook heel wat energiekosten mee omdat je airco minder moet functioneren.

Het automatisch laten zakken van rolluiken wordt bepaald door een zonnecel. Deze sensor meet invallend zonlicht. Bij een bepaalde hoeveelheid zonneschijn geeft deze sensor het sein om de rolluiken naar beneden te laten. Je kan daarbij vrij de gewenste stand kiezen. Alle rolluiken moeten dus niet helemaal dicht, want dit zou de ruimte volledig verduisteren.

Wanneer de zon na een tijdje verdwenen is, gaan de rolluiken opnieuw omhoog. Je moet dus niet thuis zijn om overdag de warmte buiten te houden. Je komt in de zomer ’s avonds altijd in een koele woning thuis.

Alleen nuttig bij automatische rolluiken

Uiteraard zijn zonnecellen alleen nuttig bij automatische rolluiken. Wanneer je rolluiken verbonden zijn met een domoticasysteem, dan worden dergelijke toepassingen centraal aangestuurd. In die gevallen behoren koppelingen met zonnecellen perfect tot de opties.

‘Stand alone’ automatiseren

Daarnaast is het ook mogelijk om manuele rolluiken afzonderlijk te ‘automatiseren’, zonder domoticasysteem. Bij dergelijke automatisatie via een ‘stand alone’-systeem wordt meestal een motor in de draaias van de rolluik geplaatst. In deze gevallen wordt de aansturing van de rolluiken verbonden met een zonnecel. De aansturing is mogelijk met drukknoppen, afstandsbediening of zelfs smartphone. Met één afstandsbediening kan je tot meer dan 80 verschillende rolluiken bedienen tot de gewenste hoogte.

Wil jij ook geautomatiseerde rolluiken die je woning ook op hete zomerdagen heerlijk fris houden? Contacteer VDM Security. Wij komen langs voor een plaatsbezoek en stellen je vrijblijvend alle mogelijkheden voor. Wij kunnen vrijwel elke rolluik automatiseren.